Knutselen met code

coderenopdeipad.jpeg

In de beginjaren van internet heb ik mijzelf geleerd hoe je websites codeert. Gewoon door online en boeken te lezen en te kijken in de code van websites die anderen hadden gebouwd. Met deze kennis kon ik publiceren op internet, iets wat ik leuk vind. Vijftien jaar geleden heb ik zelfs meegeschreven aan een papieren handboek over “usability” van websites. De website bij dat boek heb ik toen zelf met HTML en CSS gecodeerd, volgens de gebruikersvriendelijke aanpak die we in het boek hadden omschreven. Dezer dagen heb ik de draad van dit coderen weer opgepakt, daartoe geïnspireerd door de principes van IndieWebCamp en de motivatie achter de nieuwe webservice Micro.blog. (Hat tip: Frank).

Sinds ik met bloggen begon ben ik meegegaan in de toen nieuwe trend om te publiceren met behulp van een CMS. In de loop der jaren heb ik gewerkt met Expression Engine, Movable Type, WordPress, Posterous,Tumblr, Contao, Medium en meer. Ook voor dit blog heb ik bewust gekozen voor de eenvoud van publiceren in Markdown en het kant-klare design van Svbtle. Dit is weer een content management systeem, dat als keerzijde van het gebruiksgemak kaders stelt die buiten mijn invloed liggen.

microblog.png

Ik ben als early adopter nu enkele weken met plezier aan het rondkijken in de nog kleine ‘nerdy’ gemeenschap die communiceert via Micro.blog. Je kunt naar Micro.blog korte berichten sturen vanaf andere websites met een RSS feed. Ook mijn weblog hier biedt een RSS feed om de blogposts te lezen in een feedreader van je eigen keuze. Deze feed heb ik gekoppeld in de instellingen van mijn Micro.blog/ovanrijswijk, waardoor daar in de tijdlijn de titels verschijnen van mijn blogberichten plus hyperlink naar het gehele bericht. Andere gebruikers kunnen op micro.blog over die berichten een conversatie met mij typen. Met een app op mijn iPhone kan ik zelf ook reageren op berichten van andere gebruikers en daarbij gebruik maken van Markdown-opmaak. Dit converseren is de belangrijkste functie van Micro.blog. Het lijkt op Twitter, maar het is toch anders: de webservice is niet commercieel en de berichten die je plaatst moeten via een feed vanaf een openbare bron, een zelf gekozen website, stammen. Trollen, bots en roeptoeteraars zul je daardoor op Micro.blog niet gauw aantreffen. Je kunt ook korte (max 280 tekens) microblog-posts schijven, mét naar keuze opmaak via Markdown (HTML) en een foto, maar die publiceer je dan ook ook via een RSS feed. Ook jouw korte voorzetten voor conversatie, de microblogposts, schrijf/bewaar/publiceer je in eigen beheer en worden pas daarna in kopie op Micro-blog geplaatst. Macro.blog biedt een abonnement aan voor gebruik van een eigen CMS om te publiceren, maar het kan ook met enkele andere CMS-diensten. Voor mij geen optie, want ik kan (de RSS-feed van) Svbtle niet geschikt maken voor publicatie van titelloze berichten. Ik had ook geen zin in het installeren en beheren van een tweede blog met bijvoorbeeld Wordpress, MT of Jekyll, die je wel als basis voor microblog-posts kunt gebruiken. Die optie vond ik eigenlijk ook strijdig met een principe van Indieweb en van Micro.blog: publiceer je berichten als eigenaar van de content. Ik ben pas eigenaar als ik de microblogberichten geheel in eigen beheer online publiceer.

Ik was jarenlang niet zo ‘principeel’, maar het leek me nu wel een mooie reden om weer eens tijd te gaan besteden aan lekker zelf digitaal knutselen met code. En zo was ik enkele dagen geleden terug waar ik ooit begon: zelf een website bouwen met HTML en CSS. Ik wilde dit zo eenvoudig mogelijk doen. In dit geval moest ik ook met XML een RSS-feed maken.

textastic.jpg

Ik koos voor Github om mijn bestanden-met-code op het web te publiceren. Daar heb ik de RSS-feed met mijn microblog-berichten online gestald en een archief gemaakt voor die berichten.

dash.JPG

Na veel code afkijken bij anderen, opfrissen van mijn code-kennis met de handige overzichten in mijn Dash-app en meerdere testen is het me vandaag gelukt: ik kan nu eenvoudig met mijn iPad en/of iPhone een in Markdown geschreven bericht omzetten in code voor een RSS-feed en een archiefwebpagina en dan die bestanden op Github zetten. De (link naar de) RSS-feed heb ik met mijn Macro.blog/ovanrijswijk verbonden, zodat de berichten vanzelf in mijn tijdlijn op Micro.blog verschijnen.

Voor de liefhebber mijn werkwijze:

Wil je meer details weten. Vragen staat vrij: op Micro.blog!

#code #draftsapp #github #html #iOS rss

 
2
Kudos
 
2
Kudos

Now read this

Van #treinleven naar #bahnleben

Afgelopen zomer zijn Toos en ik op onze tourfietsen vanuit ons dorp in de Rothaarbergen via Westerwald, Rijn en Eifel naar Luxemburg gefietst. Vandaar reden we langs de Moezel. De weerapp duidde op voortdurende regen en onweer. Zonder... Continue →