Waterig thuisscherm

mindlikewater.jpeg

Het thuisscherm van mijn iPhone toont sinds kort slechts één app tegen een achtergrond van kalm blauw water. Dit geeft mij meer rust en helpt me beter te kiezen wat ik op deze kleine maar meestgebruikte computer wil doen.

Sinds de update van iOS naar versie 11 een paar maanden geleden kan ik beter multitasken in Split View en Slide Over op mijn iPad Pro. De apps waarmee ik dit het meeste doe staan in het nieuwe Dock op de iPad. Daardoor ben ik afgestapt van mijn vroegere gewoonte om op mijn iPhone en iPad precies dezelfde apps te gebruiken vanaf een zoveel mogelijk gelijk beginscherm. Op het grote scherm (12,9 inch) van mijn iPad Pro met daarbij een Smart Keyboard en een Apple Pencil kan ik met iOS 11 prima aan de slag met productieve klussen waarbij ik veel typewerk en bewerkingen wil verrichten. Het komt zelden meer voor dat ik even de Chromebook van mijn echtgenote gebruik omdat ik iets op een website moet doen wat in Safari iOS niet goed kan kan. De iPad Pro is voor mij nu de betere opvolger van de PC en de notebook, die ik niet meer heb en nooit meer gebruik.

Sinds ik een grote iPad gebruik voor het stevige werk ben ik mijn iPhone 7 meer en meer gaan gebruiken als mijn computer voor fotografie, chatten, social apps, lezen van nieuws en blogs en magazines, studeren en dicteren of typen van korte berichten en notities. Verreweg mijn meeste schermtijd gaat vandaag de dag naar de iPhone. Op reis neem ik steeds vaker geeneens mijn iPad meer mee. Ik draag dan dan nog slechts mijn iPhone in een Smart Battery Case en een klein lichtgewicht Logitech Keys-to-Go toetsenbord op zak en bij lange reizen daarnaast voor het lezen van boeken en lange PDF’s mijn e-reader Kindle Oasis.

Afgelopen jaar had ik nog een thuiusscherm vol apps plus een paar mapjes met apps. Op het thuisscherm van mijn iPhone stonden de apps die ik actueel het meest gebruik plus twee mapjes met communicatie-apps en socialmedia-apps. Op het tweede (thuis)scherm stonden gerubriceerde mapjes vol met andere apps. Het werd allemaal wat veel met die apps op mijn iPhone. Mijn thuisscherm nodigde met deze indeling maar al te vaak uit om nog ‘snel’ even in de tijdlijn van facebook te kijken, of een e-mail direct te beantwoorden of … zo zat ik al gauw op mijn iPhone lange tijd activiteiten uit te voeren waarvoor ik tevoren niet gekozen had en achteraf niet kon duiden wat eigenlijk de succesvolle uitkomst van dat alles was geweest. Activiteiten waarvoor ik eerder bewust had gekozen om die dag te doen kwamen daardoor nogal eens in het gedrang.

Gestimuleerd door recente blogberichten van Frank, Gabe en Leo heb ik daarom mijn iPhone eens onder handen genomen. Dit is immers de tijd van het jaar waarin ik dat soort dingen graag doe. Ik heb de verzamelingen apps op de iPhone opgeschoont, de instellingen beter fijngeregeld en de indeling van mijn thuisscherm rigoureus veranderd.

Mijn thuisscherm ziet er nu zo uit:

03452CDB-71D4-4126-A627-4E447502E849.jpeg

De achtergrond is een foto van Alvan Nee ().

De enige app, middenin het Dock, is Ulyssesapp.

Waarom dit waterig thuisscherm? Omdat het mij doet denken aan de rust van een Mind Like Water.

Mind Like Water: A mental and emotional state in which your head is clear, able to create and respond freely, unencumbered with distractions and split focus.

David Allen

Waarom nog slechts de afleiding van één app-pictogram en waarom juist deze app?

Ulysses is de app die ik verreweg het meest gebruik, onder meer om de lijsten in mijn GTD-systeem te bewerken en te bewaren. Het volledig houden van de gegevens in mijn GTD-systeem is mijn toppriorioriteit. Alleen door dat regelmatig te doen “are you Going the distance to a Mind Like Water zoals David Allen, de geestelijk vader van Getting Things Done (GTD), het formuleerde.

Vanaf het thuisscherm kan ik Ulysses vlot en doelgericht openen met de 3D Touch-opties van deze app:

239F688C-8F92-4A4B-B709-2480DB520737.jpeg

Met een veeg naar links van mijn thuisscherm staan op mijn widgets-scherm de widgets van de apps Copied, Drafts, Weather Pro, Netatmo, Telekom Onlinemanager en widgets van de iOS-apps Bestanden, Batterijen, Bellen en Agenda.

Mijn tweede (thuis)scherm ziet er nu zo uit:

8226006C-73B1-409E-88C0-F1FEF1C61758.jpeg

Op dit scherm staan slechts drie mapjes, verzamelingen met apps. De twee die ik eerder op het (eerste) thuisscherm had staan en een derde mapje met al mijn andere apps.

Hierdoor kies ik bewuster voor een activiteit en zoek daarbij het juiste mapje of direct de geschikte app.

De iOS-berichtgeving heb ik nog slechts geactiveerd voor mijn communicatie-apps. Die staan in het eerste mapje met de emoji van een rode telefoon. Met de Instellingen>Niet storen heb ik de ruststand geactiveerd tussen 18:00 en 08:15 uur.

Ik kijk nog slechts driemaal daags in mijn inbakken. Daarbij neem ik de tijd en aandacht om de ingekomen berichten, commentaren, likes, documenten, foto’s en notities allemaal af te handelen tot ‘inbox zero’, met het doen van de eerste drie gtd-stappen. De apps met af te handelen berichten staan in het tweede mapje met de emoji van een inbak, met pijl omhoog, want die bak wil ik driemaal daags leeg werken. De verplaatsing van dit mapje, weg mijn (eerste) thuisscherm, helpt mij om niet meer tussen die drie geplande momenten door toch nog ‘even’ erin kijken.

In het derde mapje met de emoji van het Apple-logo staan de overige apps, het merendeel buiten beeld. Dit mapje is een willekeurig allegaartje van apps en daardoor niet handig om te gebruiken voor het opzoeken en openen van een app. Deze onhandigheid stimuleert mij als gewoonte aan te leren om bewust te bedenken waarvoor ik een app wil gaan gebruiken, waarna ik die app open via een widget, het bedieningspaneel of, indien daarin niet aanwezig, met een sleep naar beneden en dan eenvoudigweg naar de app zoeken met het zoekveld van de iPhone.

Om mijn apps vlot te kunnen vinden via het iOS-zoekveld heb ik in Instellingen>Siri en zoeken vrijwel al mijn apps geactiveerd met alleen ‘Toon app’ en zonder ‘Zoeken en Siri-suggesties’. Zoeken naar content binnen apps doe ik met Actions via de widget van de app Drafts. In Safari heb ik de Instellingen>Safari>Zoekmachine op DuckDuckGo ingesteld. Zoeken op specifieke websites doe ik, via het iOS-zoekveld, met een DuckDuckGo !bang.

Ik heb de Instelling ‘Vraag het aan Siri’ nog niet geactiveerd in de Instellingen>Siri en zoeken. Ik ben dat wel van plan, want ik begin door het dagelijks gebruik van een Echo en Alexa al te wennen aan het gemak van gesproken zoekopdrachten. Voor ik Siri op mijn iPhone ga gebruiken wil ik eerst eens rustig de gebruiksaanwijzig bestuderen.

Dat ga ik deze winterpause vast ook nog wel doen.

 
0
Kudos
 
0
Kudos

Now read this

Afgezaagde sociale media

Ken je dat? Je leert iets nieuws, je bouwt een verzameling op en ondertussen veranderen de omstandigheden. Ik vind het dan soms lastig om te kiezen voor iets anders en daarvoor mijn verkregen routine en opgebouwde verzameling op te... Continue →