Bergen
De eerste etappes van onze fietsreis door Noordrijn-Westfalen en Nederland reden we vanuit ons thuis in Schmallenberg door de bergen naar het vlakke land langs de Rijn.
We wonen in het Hochsauerland, in een zijdal van het Rothaargebergte. Vertrekken we vanuit ons dorp voor een fietsreis, dan zullen we altijd op de eerste dagen door berglandschap rijden. Om de nodige kilometers te maken kunnen we fietswegen langs rivieren kiezen of over bergen rijden via fietspaden over voormalige spoorlijnen. We kozen deze keer voor de spoorlijnen. Korte maar steile bergpassen zijn daarheen onvermijdelijk. Geen probleem, want we vinden het leuk om te klimmen en te dalen.
De eerste etappe namen we fietspaden die we kennnen van onze dagtochten door het Sauerland. We begonnen langs dalwegen, stroomafwaarts langs de rivier Lenne en bij Altenhundem stroomopwaarts langs de rivier Olpe tot Welschen Ennest. Vandaar reden we over een pasweg naar de stad Olpe.
Het was fris en regenachtig weer. Het hotel dat we voor de eerste overnachting hadden reserveerd serveerde geen avondeten en vanwege besmettingsgevaar ontbijt slechts in de vorm van een lunchpakket op kamer. Het leek ons daarom praktisch om rond lunchtijd ergens in Olpe alvast warm te eten.
Na deze warme lunch in Olpe reden we de middag vanaf de oever van de Biggesee over de Bergischer Panorama Radweg. Deze route is deel van een netwerk van fietspaden over voormalige spoorlijnen, langs stuwmeren en door steden in het Bergisches Land. We passeerden tijdens de eerste etappe Drolshagen, Bergneustadt, de Aggertalsperre, de Genkeltalsperre en de Brucher Talsperre.
Ook in bergachtig landschap kun je op voormalige spoorlijnen vlot over geasfalteerde fietspaden rijden. Bij de aanleg van het spoor zijn hobbels in het landschap in uitgehakte sleuven afgevlakt en zijn tunnels door bergen geboord. Al gauw reden we zo'n donker gat in een berg binnen: de ruim 700 meter lange Wegeringhauser Tunnel, die de grens markeerde tussen het Siegerland en het Bergisches Land.
Even voorbij de tunnel namen we in afwijking van de fietsroute een omweg over de spoorroute door Bergneustadt. Hierna ging de route van het spoortraject af en over rustige wegen verder (soms steil!) omhoog en omlaag door dorpen en langs stuwmeren. Prachtige panoramische vergezichten deden de naam van de route eer aan.
In Marienheide-Rodt eindigde deze etappe bij onze slaapplaats.
De tweede etappe reden we verder over de Bergischer Panorama-Radweg en vanaf Bergisch Born over de Panorama-Radweg Balkantrasse tot we in Leverkusen de Rijn bereikten.
Het weer was droog, met een stevige wind. Dit is het derde achtereenvolgende jaar met bijzonder droog weer. Onderweg zagen we een van de gevolgen: grote recent gekapte percelen bos en honderden bruine dode sparren. Door watergebrek zijn deze bomen niet meer resistent tegen de letterzetter.
De versoepelingen van tegen COVID-19 beschermende maatregelen stimuleerden velen om deze zondag een fietsrit te maken. Er waren deze zondag opvallend veel recreatieve fietsers op de fietsroute onderweg. Tijdens onze eerste pitstop bij de als gedenkteken beschilderde Railbus in Wipperfürth moesten we meermaals opzij stappen om afstand te houden van andere daar afgestapte fietsers.
In Hückeswagen reden we bij wijze van toeristische tussenstop over de kinderkopjes steil omhoog door de oude binnenstad om het kasteel te bekijken.
Op de Balkantrasse reden we, na een paar kilometer door de straten van Wemelskirchen , over een geasfalteerd en dalend spoorfietspad tot in een buitenwijk van Leverkusen. Om de drukte in deze grote stad te mijden zochten we verder onze weg over fietspaden aan de buitenrand van de stad, waar de rivier deWupper naar de monding in de Rijn stroomt.
We reizen naar het zuiden van Nederland, onder de grote rivieren. Op weg daarnaartoe steek je in Duitsland dus altijd ergens de Rijn over.
Op de vlakke Rijnoever merkten we hoe het ook al weer is om op opedn en vlak terrein tegen een fikse wind in te fietsen. Dit deden we van Rheindorf tot onze slaapplaats in Baumberg.
Op bovenstaande kaart zie je hoe we vanaf de Rothaarbergen (rechts) naar de Rijn fietsten. Over de bruingekleurde bergen naar de groengekleurde Nederrein.
We fietsten over delen van deze fietsroutes:
- Lenneroute
- Radeln nach Zahlen
- Bergischer Panorama-Radweg
- Panorama-Radweg Balkantrasse
- Rijnfietsroute
en we doorkruisten daarbij de natuurparken:
Informatie over het fietsroutenetwerk in het Bergisches Land:
Fiets je vanuit Nederland naar het Sauerland, dan zijn de Bergische fietsroutes een mooi alternatief voor de vlakkere aanrijroutes door de rivierdalen van Lippe, Ruhr en/of Lenne.
ETAPPES
Etappe #1 • Schmallenberg - Marienheide
Etappe #2 • Marienheide - Baumberg