Bergisches Land

wtunnel.JPG

De eerste etappe van onze fietsreis door Noordrijn-Westfalen en Nederland reden we vanuit ons thuis in Schmallenberg naar Marienheide.

In de ochtend namen we fietspaden die we kennnen van onze dagtochten door het Sauerland. We begonnen langs dalwegen, stroomafwaarts langs de rivier Lenne en bij Borghausen stroomopwaarts langs de rivier Repe. Na een klim daalden we af naar de Biggetalsperre, vanwaar we langs de oeverpaden richting Olpe reden. Daar begint een fietsroute door het Bergisches Land.

Vanaf onze lunchplek bij fietsknooppunt 13 reden we verder langs de Bergischer Panorama-Radweg. Deze route is deel van een netwerk van fietspaden over voormalige spoorlijnen, langs stuwmeren en door steden in het Bergisches Land. Vanmiddag passeerden we Drolshagen, Bergneustadt, de Aggertalsperre, de Genkeltalsperre en de Brucher Talsperre.

EB35F7FD-C6C9-4A5E-9D57-08C8A0B0D9C9.jpeg

Ook in bergachtig landschap kun je over voormalige spoorlijnen vlot over geasfalteerde fietspaden rijden. Bij de aanleg van het spoor zijn hobbels in het landschap in uitgehakte sleuven afgevlakt en zijn tunnels door bergen geboord. Al gauw reden we zo'n donker gat in een berg binnen: de ruim 700 meter lange Wegeringhauser Tunnel, die de grens markeerde tussen het Siegerland en het Bergisches Land.

Even voorbij de tunnel ging de route van het spoortraject af en over rustige wegen verder op en af door dorpen en langs stuwmeren. Prachtige panoramische vergezichten deden de naam van de route eer aan.

We fietsten vandaag over delen van deze fietsroutes:

Informatie over het fietsroutenetwerk in het Bergisches Land:

Fiets je vanuit Nederland naar het Sauerland of Hessen, dan zijn deze Bergische fietsroutes een mooi alternatief voor de meer gebruikelijke aanrijroutes door rivierdalen.

#fietsen #reis #route #duitsland

 
0
Kudos
 
0
Kudos

Now read this

Grand Canal du Nord

“Het grand Canal du Nord of de Jonction de l'Escaut à la Meuse et au Rhin was een kanaalproject dat in 1803-1810 werd uitgevoerd met als doel de steden Antwerpen, Venlo en Neuss te verbinden. Het werd nooit voltooid, hoewel afzonderlijke... Continue →