Bommelerwaard

Horizon Den Bosch

De zesde etappe van onze fietsreis door Noordrijn-Westfalen en Nederland reden we vanuit Tilburg naar Zuilichem.

Na familiebezoek in Tilburg gingen we weer de fietsroute LF7 Oeverlandroute vervolgen, die we drie dagen geleden bij Best hadden verlaten. We wilden niet weer terug fietsen langs het Wilhelminakanaal, maar verkozen via knooppunten door mooier terrein naar Boxtel te rijden om aldaar deze LangeafstandFietsroute weer op te pikken.

Terzijde. Hadden we vanaf Boxtel terug willen fietsen naar Noordrijn-Westfalen, dan hadden we het Duits Lijntje kunnen volgen. Die fietsroute onthou ik voor een andere reis naar Nederland.

Van Tilburg fietsten we naar Moergestel. We passeerden de Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven, helaas te vroeg op de dag om in het leuke café aldaar een pitstop te kunnen maken.

We reden vervolgens langs de
Oisterwijkse Bossen en Vennen en dwars door het heidegebied de Kampina. Samen vormen zij het natuurgebied Natura 2000, nummer 133. Zo reden we langs bos, vennen en heide over op deze maandagmorgen rustige fietspaden naar Boxtel.

Kampina

We kwamen in Boxtel pal langs De Kleine Aarde, aten onze lunch op een picknicktafel bij een drukke rotonde en staken het Afwateringskanaal Boxtel over. We waren vanaf daar weer op de LF7, die we de rest van deze dag verder fietsten in de b-richting.

Door ons nog onbekend terrein voerde de route ons naar Sint-Michielsgestel. De naam van deze plaats herinnering ik me nog van geschiedenisles. De contacten die tijdens de Tweede Wereldoorlog noodgedwongen in Kamp Sint-Michielsgestel tussen vertegenwoordigers van verschillende zuilen ontstonden, waren van invloed geweest op naoorlogse politieke ontwikkelingen in Nederland.

Vervolgens reden we richting ‘s-Hertogenbosch, dat we met enkele typerende bouwwerken al van verre aan de horizon zagen liggen. In deze stad reden we een extra ronde door het centrum en namen we kort een kijkje in de Sint-Jan. Dit is een van vele kerken met die naam, maar deze kerk is wel een kathedraal met een indrukwekkende omvang.

Sint Jan Den Bosch

Nabij het station wilden we de gelegenheid te baat nemen om bij Bakkerij Jan de Groot een Bossche bol of sjekladebol te nuttigen. De zaak was helaas bomvol en we wilden niet in de rij gaan staan.

Verder rijden dus, door buitenwijken van Den Bosch en door Vlijmen richting Engelermeer, waar we onze laatste pitstop maakten.

fietsborden

Een paar kilometer verderop liep onze LF-route 7b ineens langs de Maas weer parallel met een stuk van de LF Maasroute.

Met het Bernse Veer staken we de Maas over. Deze pont vaarde ons niet alleen over de rivier, maar ook over de grens tussen Noord-Brabant en Gelderland,

Bernse veer

De pont bracht ons naar Bern. De stad Bern heb ik in Zwitserland meermaals bezocht, maar in dit dorp was ik nooit eerder geweest.

We waren nu in de Bommelerwaard, een deel van de Gelderse Regio Rivierenland. Ik herinner mij dit riviereneiland van de Apache-helikopter van de Koninklijke Luchtmacht die in 2007 een stroomstoring in het gebied veroorzaakte die ruim twee dagen duurde. En van het hoogwater in 1995, waardoor de bewoners moesten evacueren naar hoger gelegen gebied.

De route voerde ons langs het Kasteel Nederhemert naar de
Afgedamde Maas. Daar moesten we op een bel drukken om de schipper van het Het Veer Nederhemert te melden dat we overgezet wilden worden.

Het Veer Nederhemert

Aan de overkant was het niet ver meer tot onze slaapplaats, een adres van Vrienden-op-de-Fiets in het dorp Zuilichem. In de avond werden wij daar opgeschrikt door de sirene van een brandweer, die nabij een brand kwam blussen. Wat we vandaag niet wisten, maar pas later lazen: een pyromaan was dezer weken actief in dit dorp.

Zuilichem

We fietsten over delen van deze fietsroutes:

We reden vandaag een mooie route door bos, heide, steden en typisch Nederlands oeverlandschap langs dit deel van de Oeverlandroute. Het was een belevenis om op de afgelegen Bommelerwaard te overnachten.

#fietsen #reis #route #nederland

 
0
Kudos
 
0
Kudos

Now read this

Rheinisches Braunkohlerevier

De derde etappe van onze fietsreis door Noordrijn-Westfalen en Nederland reden we vanuit Keulen naar Hückelhoven. Na een stevig ontbijt in de jeugdherberg in Köln-Riehl, fietsten we langs de Rijn naar het Keulse parkgebied Inneren... Continue →