Fietsen naar Nederland

de-kaart-nrw-rivieren-bergen-steden.png

Ga ik fietsen door Nederland, dan weet ik dat het land vlak zal zijn met vaak tegenwind en slechts af en toe een heuvel, die in Zuid-Limburg steil is. Daarvoor hoef ik niet in een Bosatlas te kijken. In Duitsland is minder wind, maar er zijn veel meer heuvels, meestal steil en soms zo hoog als een berg. Daarom kijk ik in de voorbereiding op een fietsreis door Duitsland eerst even naar een fysische kaart in de Diercke Atlas, voor een overzicht van de heuvels, bergen en rivieren in het gebied waar we doorheen zullen fietsen.

De komende weken fietsen we van ons thuis in Duitsland naar Nederland en weer terug. Wij wonen middenin het Rothaargebergte, gelegen in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, die grenst aan Nederland. Rechtsmidden op bovenstaande atlaskaart zie je het Rothaargebirge en aan de linkerkant van de kaart de grens van de deelstaat met Nederland. We zullen dus op de heenreis en de terugreis meerdere dagen door Duitsland fietsen.

Op deze kaart zie je ook dat we op weg naar en van Nederland altijd bergen en heuvels en meestal stedelijk gebied zullen moeten passeren. Dat kan relatief vlot door langs rivieren te fietsen. Bovenstaande atlaskaart toont de grotere rivieren en kanalen in de deelstaat. Vanuit het Rothaarbergte kunnen we richting Nederland fietsen langs (een combinatie van) fietsroutes door de rivierdalen van de Ruhr, de Lenne, de Lippe, de Sieg, of de Lahn en daarna langs de Rijn naar Lobith. Over al deze zes rivierenfietsroutes hebben we al eerder gefietst. Daarom willen we tijdens onze aanstaande fietsreis naar Nederland deze rivieren-fietsroutes zoveel mogelijk mijden.

We hebben dit keer eenvoudigweg op bovenstaande atlaskaart een rechte lijn getrokken van het Rothaargebirge, via het Bergisches Land, naar Keulen (Köln). Trek je die lijn door, dan kom je ongeveer uit bij de kleine stad Jülich, gelegen aan de rivier Rur (zónder h). Langs die rivier kunnen we naar de Nederlandse grens bij Roermond fietsen.

Op basis van deze routeschets op bovenstaande grootschalige atlaskaart ben ik met behulp van fietskaarten, apps en websites gaan puzzelen met combinaties van bestaande gemarkeerde fietswegen. Na wat spelen met de GPX-bestanden van de gevonden fietsroutes op een topografische kaart (app) ontstond een idee voor een fietsreis naar Nederland.

Eerst fietsen we vanuit huis over voor ons bekend terrein naar Olpe, aan de Biggesee. Vandaar kunnen we achtereenvolgens over deze fietswegen rijden:

We zijn dit van plan, maar het is geen vast plan. Tijdens de reis bezien we dagelijks waarheen en waarlangs we precies fietsen. De lengte van elke dagetappe zal afhangen van onze conditie, van het terrein, van het weer en van waar we een slaapplaats zullen kunnen vinden.

Schauen wir mal!

#fietsen #reis #route #duitsland #nederland #sauerland

 
0
Kudos
 
0
Kudos

Now read this

Pandemisch fietsen

De toerismestop is na ruim twee maanden voorlopig voorbij. Tourismeverblijven en restaurants in onze deelstaat Noordrijn-Westfalen mogen, met inachtneming van in detail beschreven extra hygiënemaatregelen, weer gasten ontvangen. De grens... Continue →