Klei en zand
De negende etappe van onze fietsreis door Noordrijn-Westfalen en Nederland reden we vanuit Amersfoort naar Epe.
Na het ontbijt met familie waar we te gast waren, gingen zij naar hun werk en hadden wij nog even het huis aan onszelf. Op ons gemak pakten we de gisteravond gewassen kleding in onze tassen en bespraken hoe we vandaag zouden gaan fietsen. We zagen dat een LF-route vlakbij door deze Amersfoortse buitenwijk loopt. Daarlangs zouden we onze fietsreis voortzetten.
Deze LF9 NAP-route heeft een bijzonder thema: het NAP (Normaal Amsterdams Peil). De fietsroute volgt globaal de kustlijn die ontstaat als alle dijken en duinen wegvallen. Pikant, in deze tijden van door smeltende ijskappen stijgende zeespiegel.
De LF-route zou ons naar het IJsselmeer en vandaar langs de randmeren tussen de provincies Utrecht en Flevoland voeren. We waren van plan om langs deze fietsroute met een boog weer terug naar de Veluwe te rijden.
We fietsten over drukke fietspaden Amersfoort uit en een uitgestrekt polderlandschap in. Daar reden we over een lange fietsstraat richting de oude dorpskern van Bunschoten.
Via nieuwbouw rond Bunschoten kwamen we ineens bij de aloude haven van het voormalige vissersdorp Spakenburg, nabij de wrakken van Spakenburg.
Vandaar ging de NAP-fietsroute een stuk gelijkop met de LF23, die vanaf volgend jaar deel van een nieuwe icoonroute, de LF Zuiderzeeroute, wordt.
Hier reden we door kustlandschap. We zagen water, dijken, langgestrekt fietspad en wolkenvelden – zover het oog reikte.
Na een pitstop op een bankje onderaan de dijk reden we naar de Nijkerkersluis, waar we de brug overstaken naar Flevoland. Daar ging de route weer verder langs het water, grotendeels door loofbos, langs een vakantiepark met jachthaven, naar Zeewolde. Vanuit die gemeente reden we over het Aquaduct Veluwemeer naar Harderwijk in de provincie Gelderland.
In Harderwijk deden we lunchboodschappen in een supermarkt. We verlieten de LF-route en fietsen verder via knooppunten het geheel andere landschap van de Veluwe in. We staken het spoor over en reden door het Harderwijkerbos naar Beekhuizerzand, waar we op een picknickplaats lunchten.
Deze zandvlakte was indrukwekkend. Mooi dat we hier over een smal asfaltpad eenvoudig dwars doorheen konden rijden!
We fietsten de rest van de middag afwisselend door de bossen en heidegebieden.
Na de Elspeetsche Heide reden we door het Gortelsche Bos en over de Gortelsche Berg richting Epe. Even buiten Epe vonden we een slaapplaats bij een van de Vrienden-op-de-Fiets.
We fietsten vandaag over delen van deze fietsroutes:
- LF9 NAP-route
- LF23 (deel van de Zuiderzeeroute)
- knooppuntenroutes
Vandaag wisselden bebouwde omgeving, polderlandschap, dijken, meren, havens, zand, bos en heide elkaar af. Het was een indruksvolle fietsdag over klei en zand, die we in het toeristische Epe afsloten met lokale folklore, een maaltijd in een pannenkoekenhuis.