Grand Canal du Nord

fietsallee.jpeg

“Het grand Canal du Nord of de Jonction de l'Escaut à la Meuse et au Rhin was een kanaalproject dat in 1803-1810 werd uitgevoerd met als doel de steden Antwerpen, Venlo en Neuss te verbinden. Het werd nooit voltooid, hoewel afzonderlijke gedeeltes de basis van enkele moderne kanalen vormen.” — zo staat te lezen in Wikipedia. Langs de overblijfselen van deze kanaalbouw is in Duitsland en Nederland een grensoverschrijdende fietsroute: de fietsallee.

Kenmerkend voor deze fietsroute zijn de routeaanduidingen. In aanvulling op de gebruikelijke routebordjes kun je overal langs de route turquoise kleuren zien, afwisselend op platte betonnen paaltjes, strepen langs de weg en metalen bordjes die aan lantaarnpalen zijn bevestigd. Bovendien zijn af en toe bij de resten van het kanaal lange puntige oranje-wit gekleurde palen geplaatst. Ongeacht over welk terrein je fietst, je kunt altijd door te kijken naar deze merktekens de route zien. Het leek ons een leuke ervaring om eens op die manier een fietsroute te rijden.

We hadden ons voorgenomen via deze route naar Limburg te fietsen. Vanaf onze slaapplaats aan de linkeroever van de Rijn reden we door uitterwaarden naar de veerpont Rheinfähre Zons-Urdenbach. We staken over naar het stadje Zons en fietsten langs de rechteroever tot de monding van de Erft bij Neuss.

veerpont.jpeg

Even verderop lag het Nordkanal, waar de fietsallee begint.
Vanaf Neuss reden we over het Duitse deel van de route. Tot het natuurpark aan de grens fietsten we door parklandschap, landbouwgebied en over fietspaden langs provinciale wegen. Nabij Mönchengladbach passeerden we de Euroga-Erlebnisbrücke, een brugveer over de Niers.

veerbrug.jpeg

Middenin het Naturpark Schwalm-Nette was in Nettetal onze eerste slaapplaats nabij de fietsroute.

Onder een stralend zonnetje reden we de volgende ochtend langs de meren en door de bossen in het natuurpark verder over de fietsallee naar de grens bij Venlo. De vanwege de coronapandemie bij de grens aanwezige politieagenten keken ietwat verbaast naar onze bepakte fietsen, maar lieten ons de grens passeren.

[grensvenlo.jpeg](https://svbtleusercontent.com/7qWhGPVHqF9cHGWUsR1sAW0xspap_small.jpeg)

In Venlo reden we het centrum in voor een koffie en versnapering bij een bakker. De horeca was in Nederland nog gesloten vanwege infectiegevaar, maar de bakker was open en er was niet, zoals in Duitsland, een mondkapje verplicht. Ook op deze doordeweekse werkdag bleek de stadsdrukte niet prettig. Veel mensen ‘vergaten’ het gebod om minstens 1,5 meter afstand te houden.

Bij Venlo staken we de Maas over en fietsten verder over fietsallee naar de Peel. Daar waren we al vroeg bij onze slaapplaats in Ospel.

noordervaart.jpeg

We verbleven daar twee nachten. Tussendoor reden we onze fietsen naar Meijel voor een grote onderhoudsbeurt door Jan Arts, deskundig fietsenmaker en Santos-specialist van Ridebike. Deze dag maakten wij een wandeling langs het mooie Struinpad Verheven Peel.

We fietsten over delen van deze fietsroutes:

fietsalleeroute.gif

en we doorkruisten daarbij de natuurparken:

Etappes #

3.jpeg

Etappe #3Baumberg - Nettetal

4.jpeg

Etappe #4 • Nettetal - Ospel

#duitsland #fietsen #nederland #reis #route #wandelen

 
0
Kudos
 
0
Kudos

Now read this

Linge

De zevende etappe van onze fietsreis door Noordrijn-Westfalen en Nederland reden we vanuit Zuilichem naar Elst. Vandaag fietsten we verder door het rivierenland. Na een riant ontbijt en leuke gesprekken in de keuken van de... Continue →