Quo vadis

quovadis

Waarheen gaan onze fietsreizen de komende drie jaar?

In gedachten de ietwat filosofische kreet “de reis is het doel”, kun je eenvoudig over een bewegwijzerde langeafstandsfietsroute van begin tot eind gaan fietsen of een door iemand anders bedachte en in een boekje beschreven fietsroute gaan rijden. Zo'n aanpak ligt ons niet zo. Wanneer we nadenken en op internet informatie opzoeken over mogelijke toekomstige fietsreizen, willen Toos en ik dat doen uitgaande van wat ons interesseert en wat wij leuk vinden.

Van een wijs man heb ik ooit geleerd dat activiteiten doelgericht zijn wanneer je tevoren hebt bedacht wat de jou meest passende succesvolle uitkomst van die activiteiten zal zijn1. Schrijf die succesvolle uitkomst op en ga daarna pas aan de slag om deze uitkomst te realiseren.

Quo vadis? — Waarheen gaat gij?

De komende reizen willen Toos en ik samen op onze fietsen deze doelen (succesvolle uitkomsten) realiseren:

Pendelen naar Nederland— Bezoek per fiets aan familie, vrienden en een fietsenmaker, een of twee keer per jaar, via steeds weer andere routes door Duitsland, België en Nederland. We maken deze reizen liever in meerdere weken per fiets dan met de auto. Soms reizen we met de fiets vanuit het Sauerland met de Maas-Wupper-Express naar Nederland, om de fietsreis in Venlo te beginnen.

Fietsen door natuur in Duitsland en de Alpen— We fietsen het liefst door mooie en rustige natuur. We willen gaan fietsen door deze natuurparken:

Cols beklimmen— We fietsen graag in de bergen, over klimroutes zoals bijvoorbeeld de Schwarzwald-Radweg of de Rennsteig Radweg. We willen door Duitse berggebieden en de Alpen rijden en daar naar bergtoppen en over bergpassen fietsen. Op een paar uur verwijderd van ons thuis hebben we al de hoogste berg van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen op een fiets beklommen. Die berg is 843,2 meter hoog. We willen in de Benelux, in andere Duitse deelstaten en in Duitse berggebieden op onze reisfietsen met bepakking de hoogste berg gaan beklimmen. In Alpenlanden zijn de hoogste bergen alleen te voet te beklimmen. In de Freistaat Bayern, in Zwitserland, in Italië en in Oostenrijk willen we daarom in elk van die landen niet de hoogste berg, maar de hoogste bergpas op de reisfiets beklimmen. Deze selectie omvat de volgende beklimmingen:

Deze klimdoelen heb ik in een lijst op oskvr.info gezet . Daarop zal ik tijdens toekomstige fietsreizen telkens actueel afstrepen welke col we hebben beklommen, met een link naar het reisverslag.

Tenslotte. Wij zijn vorige eeuw opgegroeid ten tijde van de koude oorlog en wonen nu in Duitsland. Daar willen we resten van het IJzeren Gordijn ten tijde van de Duitse deling op de fiets gaan beleven. We gaan musea en gedenktekens langs de voormalige Duits-Duitse grens met de fiets bezoeken, rijdend tussen de Harz en de grens met Tsjechië over de fietsroute:

Bovenstaande doelen hebben enige geografische samenhang, maar ik heb ze in willekeurige volgorde opgeschreven. Wanneer precies het succesvolle uitkomsten van een van onze fietsreizen zullen zijn geworden en hoe we ernaartoe of erdoorheen zullen fietsen —de route en de etappes van onze toekomstige fietsreizen— zullen we kort voor vertrek in grove GPX-lijnen in apps op onze telefoon schetsen, maar pas tijdens de fietsreis definitief vorm geven. We zijn van plan om al onze reizen van deur tot deur te fietsen: onze huisdeur in Schmallenberg.

#col #fietsen #route


  1. Citaat: »Simply ask & answer: if we were being wildly successful in fulfilling our purpose, what would it look, sound, & feel like?« — bron

 
0
Kudos
 
0
Kudos

Now read this

Driestrekenpunt

De vijftiende etappe van onze fietsreis door Noordrijn-Westfalen en Nederland reden we vanuit Ahlen naar Schmallenberg. We stonden vandaag voor de keuze: verder fietsen door ons van eerdere fietsreizen bekend gebied of vandaag thuis te... Continue →