Salland

sallandzw.jpg

De elfde etappe van onze fietsreis door Noordrijn-Westfalen en Nederland reden we vanuit Den Ham naar Goor.

We vertrokken op deze zonnige zondag al vroeg uit Den Ham. De eerste uren reden we over rustige wegen via knoopunten in de richting van ons doel van vandaag: het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug. We waren daar nog nooit eerder geweest en hadden gehoord dat aldaar de Holterberg de moeite van het beklimmen waard zou zijn. Een lange etappe zou het niet worden. Morgen zouden we een afspraak in Hengelo hebben, dus als we ergens op fietsafstand van die stad deze etappe zouden beëindigen, was het best.

Slingerend door weidelandschap passeerden we een Overijssels Kanaal en de Midden Regge, waarna het steeds drukker werd op de fietspaden.

We reden via de LF15 onderlangs de Eelerberg en de Hellendoornsche Berg en over een spoorlijn.

treinhaarle.jpg

De route ging vervolgens dwars door uitgestrekt heidegebied over de Sprengenberg. Hier stopten we om wat foto’s te nemen, waarbij we in gesprek raakten met een enthousiaste medefietser.

Heuvelrugpad.jpg

We reden vanaf de heide het bos in, waar we enige kilometers verderop een eetgelegenheid zagen. Het terras was overvol, maar binnen konden we rustig genieten van een oernederlands broodje kroket.

holterberg.jpg

Ik vroeg aan een serveerster waar de klim van de Holterberg was. “U bent hier al op het hoogste punt van de Holterberg!” - we hadden dat al fietsend niet bemerkt. Alles is relatief, in onze woonomgeving zijn we dagelijks steilere en langere hellingen gewend.

We keken eens even op de kaart en zagen dat er een Canadese oorlogbegraafplaats, de Holten Canadian War Cemetry, in de buurt was. Daar zijn we na de lunch een kijkje gaan nemen.

begraafplaatsholterberg.jpg

Na nog een stuk door de bossen staken we een spoorlijn over en kwamen nabij Rijssen in het Hollands Schwartzwald. Na wat telefoontjes vonden we een mooie B&B om te overnachten, in Goor.

wegmarkelo.jpg

We passeerden de snelweg A1 die richting uit. In een weidegebied troffen we een boerderij met een melkautomaat en een zitje. Daar namen we een pauze.

pauzemarkelo.jpg

Het laatste stuk naar Goor was daarna vlot gereden. We waren vroeg bij onze slaapplaats. We konden daar tot onze aangename verrassing een was laten draaien, die daarna zelfs opgevouwen aan ons werd teruggeven. Prima service!

In Goor vonden we deze avond een bijzonder restaurant, waar we culinair hebben genoten.

We fietsten vandaag over delen van deze fietsroutes:

Deze rit was kort, maar prachtig. We hebben Salland doorkruist en zijn een stuk Twente in gefietst. Veel prachtige natuur, die vooral rond de Holterberg op zo'n zonnige zondag ook veel dagjesmensen aantrekt.

#fietsen #reis #route #nederland

 
0
Kudos
 
0
Kudos

Now read this

Ammeloe

De twaalfde etappe van onze fietsreis door Noordrijn-Westfalen en Nederland reden we vanuit Goor naar Ammeloe. Het zou vandaag vrijwel de gehele dag regenen. Even overwogen we om een extra nacht in de B&B in Goor te blijven en per... Continue →