Vecht

ontbijtbox.jpg

De tiende etappe van onze fietsreis door Noordrijn-Westfalen en Nederland reden we vanuit Epe naar Den Ham.

Vandaag reden we vanuit het noordelijke deel van de Veluwe naar Zwolle. Vandaar wilden we verder naar Twente reizen over de Nederlands-Duitse fietsroute LF16 door het dal van de rivier Vecht.

De dag begint met een riant ontbijt uit een ‘Breakfast Box’ in onze slaapplaats. Terwijl de zon al door de mistslierten heenbrak hadden we buiten in de mooie tuin nog een gesprek met de spraakzame eigenaars van dit buitenverblijf.

Om het het bebouwde gebied van Epe te mijden reden we met een boogje langs een bungalowpark en het Bervoetsbos in. Knooppunten volgend fietsten we nog enkele uren door bos en heidevelden, langs Eperholt, De Hooge Heide, De Dellen, Het Zwolsche Bos, Landgoed Petrea en de Leemkuil naar het tegenover Zwolle gelegen Hattem.

De zon scheen inmiddels volop en het was koffietijd. Het was leuk om te zien dat in Nederland op zo'n mooie nazomerdag veel mensen op de fiets onderweg zijn. Omdat ook de terrassen overvol waren, besloten we door te fietsen om in Zwolle lunchboodschappen te doen en een picknickplek ergens langs de Vecht op te zoeken.

hattem.jpg

Even buiten Hattem konden we met ‘t Kleine Veer, een pontje voor wandelaars en fietsers, de rivier Gelderse IJssel over varen. Op de pont spraken we andere fietsers, die net als wij als Nederlander in Duitsland wonen. De schipper nam de tijd om voor de afvaart uitgebreid met ons over onze fietsen en zijn fietsreizen te praten.

ijsselveer.jpg

Na de overtocht reden we in de buitenwaarden van de IJssel op de Schellerdijk een stukje van de daar samenoplopende Boerenlandroute (LF15) en Hanzeroute (LF3) naar een buitenwijk van Zwolle. Daar vonden we een supermarkt, waar we wat eten en drinken voor de middag kochten.

ah.jpg

In de binnenstad van Zwolle reden we naar het begin van de LF16. We fietsen direkt weer de stad uit, want het was te druk om per fiets de stad te gaan verkennen.

picknick.jpg

Rijdend langs de jachthaven en de Westerveldse Kolk bereikten we een plas, de Wijde Aa. Daar was een picknicktafel, waar we lunchten.

vechtdalroutebord.jpg

De LF16 voerde ons de rest van de middag langs de Overijsselse Vecht met een boog rond Zwolle en daarna in oostelijk richting naar Dalfsen en Ommen. We reden over dijken door uiterwaarden, langs plassen, boederijen en af en toe een klein bos.

vechtdal.jpg

Nabij Dalfsen stond een ijscoman. Daar genoten we in het zonnetje van een ijsje.

ijsdalfsen.jpg

In Dalfsen liep de route door de binnenstad. Hier was het deze zonnige zaterdagmiddag dermate druk, dat we moesten afstappen om lopend door de menigte verder te komen. Langs de Bellingweer konden we op de fiets de stad weer verlaten.

dalfsen.jpg

We waren van plan om nabij Ommen over de LF8 zuidwaarts af te buigen en dan daar ergens te overnachten. Na meerdere telefoontjes bleek dat we daar geen slaapplaats konden vinden, maar wel bij een Vriend op de Fiets nabij het oostelijker gelegen Vroomshoop. We reden daartoe vanaf de Vecht langs de zijrivier Beneden Regge en door het bos bij Kasteel Eerde naar ons slaapadres.

ommengeving.jpg

We werden daar in de woonkamer onder het genot van cake met jam en thee voorgesteld aan een andere gast, een fietser onderweg langs de Pieterpadfietsroute.

De avond wandelden we langs de kerk naar een eetgelegenheid in het dorp. We waren in Den Ham in Twente aangeland.

kerkdenham.jpg

We fietsten vandaag over delen van deze fietsroutes:

Bos en heide zonder drukte werden vandaag gevolgd door een samenop fietsen met vele andere fietsers door het rivierengebied langs IJssel en Vecht. Het was een prachtige zonovergoten fietstour door twee heel verschillende landschappen.

#fietsen #reis #route #nederland

 
0
Kudos
 
0
Kudos

Now read this

Roermond

De vierde etappe van onze fietsreis door Noordrijn-Westfalen en Nederland reden we vanuit Hückelhoven naar Ospel. We waren in vijf minuten vanuit onze slaapplaats weer bij de rivier Rur, vanwaar we verder fietsten over de Rurufer-Radweg.... Continue →