Münsterland
De veertiende etappe van onze fietsreis door Noordrijn-Westfalen en Nederland reden we vanuit Nottuln naar Ahlen.
We waren de eersten in de ontbijtzaal van de jeugdherberg. Zo hadden we ruime keus en een alleszins rustig begin van de dag.
Na vertrek zochten we in Nottuln eerst voor boodschappen een supermarkt met bakker op, waarna we voor de rest van de dag voldoende mondvoorraad in de tassen en in de alleshouders hadden.
Ons eerste doel van deze dag was de stad, waar deze streek van NW naar genoemd is. Wie in in het Münsterland fietst moet natuur ook even de stad Münster gaan bekijken. We kenden de stad van de vele Tatorts-Münster-Krimi’s die we hebben bekeken, maar waren er zelf nog nooit eerder geweest.
We reden er via de meest directe route, langs drukke Landesstraßen, via Appelhülsen naartoe. In Mecklenbeck, een voorstadje van Münster, namen we een koffiepauze in de rustige en vandaag zonovergoten boerderijtuin van Eggerts Scheune.
Hierna bereikten we rijdend langs de oever van de Aasee in korte tijd de stad.
Münster heeft in Duitsland de naam bij uitstek een “fietsstad” te zijn. Wellicht is dat omdat de stad op vlak terrein is gebouwd, er een fietspad rondom het centrum is aangelegd en de fiets in de binnenstad vrijbaan heeft. Het is een studentenstad en vele studenten fietsen. We reden dus ineens samenop met veel méér fietsen dan buiten deze stad. Al die fietsen moesten de wegen in de binnenstad delen met auto’s, vrachtwagens, voetgangers, kinderwagens en skateboarders. Stel je voor: allemaal tegelijk op dezelfde weg! We moesten dus voortdurend goed oppassen en assertief fietsen. Zelf Münster kan nog leren nemen van de voorbeeldig goede fietsinfrastructuur van Nederland.
Nadat we kris-kras door de stad de vele kerken van buiten hadden bekekenen, door mooie klinkerstraten waren gefietst en een rondje langs de kramen op de grote drukke markt hadden gewandeld, vervolgden we onze fietsreis richting rustiger terrein.
Net als elders in Duitsland hebben de fietsroutes in het Münsterland een onderwerp. Wat in Nederland dezer jaren pas wordt aangelegd met de bewegwijzerde zogeheten icoonroutes, bestaat in Duitsland al langer. Elke bundesland en elke regio heeft zijn zogeheten thema-fietsroutes. Er zijn geografische thema’s, bijvoorbeeld een rivier of kanaal. Maar ook dieren of kastelen of infrastructuur van vroeger. Langs de route kun je het thema zien en/of er op informatieborden langs de route en in folders over lezen. Deze routes zijn gepeild met eigen routebordjes met daarop een voor de route ontworpen afbeelding. De in België en Nederland inmiddels gebruikelijke basis van met fietsknooppunten verbonden fietswegen wordt in Duitsland pas in de laatste jaren ingevoerd. Een ingewikkeld gedoe, omdat in Duitsland de fietsinfrastructuur decentraal wordt geregeld. Münsterland heeft in Duitsland de naam bij uitstek een fietsregio te zijn. Er zijn inderdaad vele themaroutes, maar handige fietsknooppunten zullen er pas in 2021 komen.
Even buiten Münster gingen we verder langs zo'n thema-route: de Werse Rad Weg, genoemd naar het gelijknamige riviertje waar de route je langsvoert. Het bleek een leuke route te zijn, over steile gravelpaden, smalle bruggetjes en rustige asfaltwegen door nabij de rivier gelegen akkerland. Onderweg konden we kiezen uit meerdere mooi aangelegde picknickplaatsen om een pauze te houden.
In Drensteinfurt passeerden we het gelijknamige landhuis en bleven we wat langer stilstaan bij het prachtige bakstenen gebouw Alte Post.
Hier zochten we op de slimme telefoon naar een slaapplaats. We konden terecht in een stadshotel in de even verderop aan de Werse gelegen stad Ahlen.
We fietsten vandaag over delen van deze fietsroutes:
Vandaag reden we verder door het Münsterland. Het werd een samenstel van hektisch stadfietsen en de pure rust van een prachtige fietsroute langs een rustiek riviertje.