De fiets

defietsen.png

In de voorbereiding op onze aanstaande fietsreis heb ik onze fietsen nog even uit het fietsenhok gehaald om ze in de tuin met een emmertje sop schoon te maken en de banden op de ietwat hogere ‘bagage-spanning’ te pompen. Meer onderhoud hebben deze fietsen niet nodig.

“Zijn dat e-bikes?” is een vraag die we in ons dorp vaak krijgen. Ik begrijp die verwarring wel. Men ziet een kastje rond onze trapas en de grote alleshouders op mijn frame. “Neen, dit zijn reisfietsen, waar we gewoon zonder motor op fietsen!”

We hebben deze fietsen zomer 2018 gekocht. Na vele jaren van fietsen op stadsfietsen, mountainbikes en trekkingfietsen wilden we nu fietsen hebben om lang mee op reis te kunnen. Op zich kan dat natuurlijk op elke fiets, maar Toos en ik wilden een daarvoor beter geschikte reisfiets gebruiken.

We hadden veel noten op onze zang. We wilden stevige fietsen, waarmee je met bagage over overharde boswegen en bergpaden kunt rijden. De fiets moest ook leverbaar zijn met een klein damesframe met lage instap, want Toos is kort. We wilden een fietsframe zonder vering, zodat we zonder gewiebel over asfalt kunnen fietsen. Om de klappen van steenslagpaden en kinderkopjes te kunnen opvangen wilden we dikke ballonbanden. We fietsen veel in de bergen, dus wilden we hydraulische schijfremmen. We wilden een versnelling met breed bereik, waarmee je steile bergwegen kunt opfietsen en weer vlot mee kunt afdalen. Om niet na elke rit de met stof en modder van de fiets te moeten reinigen, wilden we een onderhoudsarm gesloten versnellingssysteem. Tenslotte wilden we voor onze kleine persoonlijke voorkeuren een aanbod uit keuzeopties voor de opbouw van de fiets, zoals het zadel, het stuur, de trappers, de handvatten, de bidonhouders en de verlichting.

Op basis van al die wensen kwamen we uit bij een reisfiets van het Nederlandse merk Santos, model Travel Lite+ met een Pinion P1.18 versnellingsbak.

Liefhebbers vinden, via onderstaande linklijst, op internet meer informatie over de fiets en enkele van de door ons gekozen onderdelen:

checklistsantostmplus.png

We zijn tevreden over deze fiets. We fietsen regelmatig dagtochten in onze bergachtige woonomgeving en meermaals per jaar gaan we op deze fiets wekenlang op reis. Deze reisfiets is niet alleen fijn om mee te reizen, maar zonder bepakking gebruiken we ‘m ook als stadsfiets en mountainbike.

#hardware #fietsen

 
0
Kudos
 
0
Kudos

Now read this

Keulen

De tweede etappe van onze fietsreis door Noordrijn-Westfalen en Nederland reden we vanuit Marienheide naar Keulen. Nadat we in een supermarkt proviand voor onderweg hadden gekocht, voerde vanaf Marienheide de fietsroute ons vrijwel... Continue →