Fietsreis door Noordrijn-Westfalen en Nederland

Fietsreis door Noordrijn-Westfalen en Nederland - kaart.jpg

We zijn weer thuis na de fietsronde door Noordrijn-Westfalen en Nederland. De reis duurde een kleine drie weken en we reden ruim 1200 kilometer in 15 dagetappes op onze fietsen.

Wanneer ik in een uitsnede van de kaart van Europa terugkijk op de ronde die we gefietst hebben, dan oogt het niet ver. We hadden het in één dag met de auto kunnen rijden. Op de fiets is zo'n ronde anders dan met de auto, het is grootser en indrukwekkender. Je rijdt over andere wegen en paden, dicht bij de natuur, direct langs cultuur en dwars door bebouwde omgeving. Je doet er niet alleen veel langer over, je ziet meer en ervaart alles om je heen intensiever.

Het was een mooie fietsreis door ons merendeels nog onbekende gebieden. In de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen reden we door de de landstreken Sauerland, Bergisches Land, Rijnlands bruinkoolgebied, Münsterland en Ruhrgebiet, langs de rivieren Lenne, Rijn, Rur, Berkel, Werse, Lippe en Ruhr en door de steden Leverkusen, Keulen en Münster. In Nederland fietsten we door de provincies Limburg, Noord-Brabant, Utrecht, Gelderland, Flevoland en Overijssel, langs kanalen en de rivieren Maas, Waal, Rijn, IJssel, Vecht en de randmeren langs de Flevopolder en door de steden Roermond, Eindhoven, Tilburg, Den Bosch, Amersfoort en Hengelo. We doorkruisten vele natuurgebieden, met bergen, bossen, stuwmeren, heidevelden en zandverstuivingen. Elke dag deden we nieuwe en verschillende indrukken op.

Ik had me voorgenomen om dagelijks na elke etappe in dit blog te beschrijven waar we fietsten, aangevuld met kiekjes en hyperlinks. Dan heeft de rit nog mijn volle aandacht, wat makkelijker schrijft. Dit is me slechts twee keer gelukt, tijdens een rustdag. De beperkende factor was mijn hardware. Typen en publiceren bleken na de lange fietsritten lastig en (te) lang duren op het kleine beeldscherm van mijn iPhone. Ik had weliswaar een klein Keys-to-Go toetsenbordje meegenomen, maar desondanks bleef het gepriegel. Ik heb van deze ervaring geleerd, de volgende fietsreis zal mijn minicomputer meereizen in de fietsbagage. Ik verwacht dat ik daarmee vlotter onderweg zal kunnen bloggen.

Onze hardware voor het in GPX opnemen van de route bleek wel goed genoeg te zijn. Dit doen Toos en ik tijdens het fietsen met ons horloge. De bediening is prettig, maar de kleine horlogebatterij trekt het niet om onze langdurige dagetappes op te nemen. Dat probleem hebben we opgelost met een kleine Mipow Power Tube accu voor Apple Watch en iPhone, waarmee we tijdens pauzes de batterij van ons horloge (en onze iPhone) eenvoudig kunnen opladen. De opnames van de dagetappes heb ik deze reis voor het eerst op de iPhone met behulp van de app RunGap geconverteerd vanuit de Apple Gezondheid-app naar een GPX-bestand voor weergave in mijn Topo GPS kaarten-app en naar een routebestand in mijn Relive-clubaccount. Het was ook geen punt om met mijn iPhone foto’s te nemen en te delen via mijn WhatsApp-status en in DasFotoalbum op Instagram. In mijn Ulysses-app schreef ik dagelijks dagboekaantekeningen over de dagetappe.

Aldus heb ik onderweg voldoende materiaal verzameld om, nu ik weer thuis ben, alsnog geantedateerde berichten te publiceren over de dagetappes van deze fietsreis. Lastiger om pas achteraf te schrijven, maar wel een stimulans om op internet meer te lezen over wat we allemaal onderweg hebben gezien en om al knutselend op de computer te leren hoe ik de dagtouren tegelijk ook met een Relive-video in de blogs kan weergeven.

Fietsreis door Noordrijn-Westfalen en Nederland - detailkaart.jpg

Voor de liefhebber zal ik in de etappebeschrijvingen (links naar) informatie over bereden fietsroutes geven en kort toelichten. Wanneer ik de 15 etappes heb beschreven zal ik een notitie publiceren met een overzicht van de etappes, routes en videos, statistieken en routekaarten in Relive.

 
1
Kudos
 
1
Kudos

Now read this

Keulen

De tweede etappe van onze fietsreis door Noordrijn-Westfalen en Nederland reden we vanuit Marienheide naar Keulen. Nadat we in een supermarkt proviand voor onderweg hadden gekocht, voerde vanaf Marienheide de fietsroute ons vrijwel... Continue →